POSTS
PORTFOLIO
SEARCH
SHOP
  • Your Cart Is Empty!
Your address will show here +12 34 56 78

Odnosi med starši in otroci zaznamujejo otroke,

 njihov tip navezanosti, 

rast možganov...

Vzgoja in starševstvo
Odnosi med starši in otroci zaznamujejo otroke, njihov tip navezanosti, rast možganov, njihov čustven, kognitivni,  socialni razvoj in omogočajo staršem, da vse delajo novo, ko spoznavajo vsakega otroka posebej in z njim rastejo tudi sami.

O odnosih med starši in otroci je napisanih morje knjig. Marsikateri starš ob knjigah  na to temo dobi naježeno kožo in noče videti in brat nobene več. Za začetek obravnavanja odnosov med starši in otroci bi bilo potrebno, da utihnemo, se umaknemo korak nazaj in naredimo prostor, da starši povejo, kako so, kaj čutijo, mislijo, doživljajo, kaj si želijo, česa ne zmorejo, jih je strah, sram, se počutijo nemočne, krive. Začne se že prvi dan po porodu, ko porod ni potekal tako kot sta starša pričakovala in si želela, da bo. Ko otrok ne sesa in dojenje ne steče kot sta slišala, da bo. Ko se začnejo bolezni, neprespane noči, bi morali vsi utihniti in narediti prostor za te mlade, utrujene, izmučene, neprespane ljudi, da se nekje lahko samo oddahnejo, zjokajo, spijejo čaj in pogosto samo odspijo uro ali dve. Takrat, drage babice in dedki, ni čas za nove lekcije. Tudi ne za nove knjige o vzgoji. Ampak za mir in tišino, objem in varen prostor, v katerem starši samo so: utrujeni, neprespani, nemočni, prestrašeni ali pa srečni in veseli ob vsakem pogledu in nasmehu majhnega človečka.

Ko so starši spočiti in sprejeti, lahko gradijo z otroci odnose, v katerih se čutijo tako  starši kot otroci povezane, kjer se meje postavljajo s sočutjem, kjer ljubeč odnos daje občutek varnosti in sprejetosti.

Pri obravnavanju odnosov med starši in otroci slediva razvoju nevroznanosti.  Več let sva bila člana skupine za starše in profesionalne skupine pri Tini Payne Bryson, ki je avtorica treh odličnih knjig, ki obravnavajo razvoj možganov v odnosih, dve od teh sta prevedeni v slovenščino.

Sodelujeva tudi s centrom, ki ga je ustanovila Tina Payne Bryson: The Center for  Connection.
Izobražujeva se tudi pri Lauri Markheim, avtorici  več odločnih knjig.

Spremljava in bereva tudi delo Mone Delahooke.